Białka probiotycznych bakterii rozwiążą problem alergii pokarmowych?
16 marca 2016, 13:44Białka uwalniane przez probiotyczne bakterie Bifidobacterium longum KACC 91563 usuwają objawy alergii pokarmowej.

Informacja nie wpływa na zachowanie
16 marca 2016, 13:01Testy genetyczne, dzięki którym możemy poznać ryzyko dotyczące możliwości zapadnięcia nowotwory płuc czy choroby serca, nie zmieniają zachowania ludzi - donoszą naukowcy z University of Cambridge

Nie ma płetwy ogonowej, ale radzi sobie dobrze
16 marca 2016, 12:44W poniedziałek (14 marca) u wybrzeży miasta Kaikoura w północno-wschodniej części Wyspy Południowej Nowej Zelandii widziano długopłetwca oceanicznego (humbaka) pozbawionego większej części płetwy ogonowej.

Nowy sposób na przebudzenie: kawowe kostki do żucia
16 marca 2016, 07:22Geoffrey Woo i Michael Brandt, szefowie firmy Nootrobox z San Francisco, mają interesującą propozycję dla zabieganych kawoszy - jadalne kofeinowe sześciany Go Cubes. Każda kostka to odpowiednik wypicia połowy kubka zaparzanej kawy.

Nowatorska metoda pomiaru pH w skali nano
15 marca 2016, 13:16Nowatorską metodę pomiaru pH w nanoskali właśnie zaprezentowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie.

Prąd z nanorurki
15 marca 2016, 11:12W 2010 roku profesor Michael Strano z MIT i jego zespół odkryli, że węglowe nanorurki, gdy są stopniowo podgrzewane z jednego końca, wytwarzają prąd elektryczny. Można je np. pokryć łatwopalnym materiałem, zapalić z jednego końca i uzyskać prąd pochodzący ze stopniowego ogrzewania się nanorurki

Ekspozycja na ołów zmienia mikrobiom
14 marca 2016, 12:31Wczesne wystawienie na oddziaływanie ołowiu może zmieniać mikrobiom jelit, zwiększając ryzyko otyłości w dorosłości.

Jeśli nic się nie zmieni, najrzadsze europejskie ptaki morskie wyginą w ciągu 61 lat
14 marca 2016, 11:22Jeśli burzyki balearskie (Puffinus mauretanicus), najrzadsze europejskie ptaki morskie, będą nadal tonąć, zaplątawszy się w sieciach rybackich i żyłkach wędkarskich, wyginą w ciągu 61 lat.

Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.

Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia